Nadziewane muszle makaronowe ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

  • ok. 250 gram świeżego szpinaku
  • 250 gram pieczarek
  • cebula
  • ok. 17 muszli makaronowych (conchiglioni)
  • puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, i pieprz, do smaku
  • kucharek
  •  łyżka masła
  • oliwa
  • 15 dag startego sera żółtego

Gotujemy makaron all dente, w międzyczasie podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki w piórka,doprawiamy kucharkiem. Liście szpinaku dokładnie opłukać, żeby nie szczelał w zębach podczas jedzenia :) Na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy liście szpinaku (ja osobiście odcinam ogonki),blanszujemy dodając ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak i pieczarki są gotowe mieszamy je razem. Gdy trochę przestygną dodajemy cześć sera żółtego i mieszamy.Pomidory przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, gdy uzyskamy w miarę gęsty przecier dodajemy zgniecione 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku i opcjonalnie zioła prowansalskie, gotujemy około minuty.

Pomidory przelewamy do naczynia w którym będziemy zapiekać makaron. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem i układamy w naczyniu. Całość posypujemy pozostałym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 170 stopni na około 15-20 min aż ser się rozpuści.

Smacznego  :lol:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makarony i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>