Ravioli ze szpinakiem i pomidorami

Pierwszy raz w życiu robiłam makaron i muszę przyznać, że byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem :)

Składniki na około 10 sztuk

Ciasto:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • mąka (niestety nie potrafię podać konkretnej ilości mąki gdyż robiłam to na oko)
Na stolnice wsypujemy trochę mąki i mieszamy ze szczyptą soli. Wbijamy 2 jajka i zagniatamy, dosypujemy stopniowo mąki. Ciasto musi być miękkie ale nie może przyklejać się do rąk i stolnicy, dlatego lepiej sobie stopniowo i powoli dosypywać po odrobinie mąkę. 

Farsz:

  • mrożony szpinak brykiet (ja użyłam 7 brykietów)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Szpinak rozmrażamy na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy bez przykrycia aby woda odparowała i dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek, chwilę jeszcze podsmażamy. Farsz nie może być zbyt mokry.

Sos:

Ja używałam przygotowanego przez siebie przecieru, który zrobiłam w sezonie ze świeżych pomidorów i za pasteryzowałam.Ale równie dobrze możemy go zrobić z pomidorów z puszki.

  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie

Pomidory gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy szczyptę soli do smaku i odrobinę pieprzu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek. gotujemy do momentu aż zalewa odparuje.

 

Ciasto dzielimy na 2 równe części, wałkujemy na grubość kartki papieru, na jednej części szklanką zaznaczałam delikatnie krawędzie żebym wiedziała gdzie nakładać farsz. Na środek kółka nakładamy dość sporo farszu (około 2 łyżeczek), gdy wszystkie kółka są zapełnione farszem przykrywamy je drugą częścią ciasta. Dokładnie zlepiamy dookoła jak pierogi.

Ja dodatkowo pozaginałam bo bałam się żeby makaron nie rozkleił się podczas gotowania. Tak przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż ciasto się pomarszczy (ok.10 min). Proponuję wrzucić najpierw do wody jeden makaron aby upewnić się, że nie będzie się rozklejał. Ugotowany makaron układamy w rządku i polewamy sosem. Proponuje na wierzchu posypać dodatkowo startym parmezanem. Ze względu na to, że była to porcja dla mnie nie używałam sera gdyż go nie mogę jeść.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makarony. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>