Zapiekane penne

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 125 g mozzarelli w zalewie (kulka)
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 400 g pomidorów krojonych w puszcze
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • kucharek
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa gyros

Pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę i smażymy z gyrosem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w paski pieczarki z pokrojona w piórka cebulą, doprawiamy odrobiną kucharka i pieprzu.

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. W między czasie zajmujemy się pomidorami.

Pomidory gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy szczyptę soli do smaku i odrobinę pieprzu. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek. po około minucie dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i pieczarki. Całość mieszamy. Mozzarelle kroimy w kostkę ok pół cm.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w 150 stopniach 10-15 min do momentu rozpuszczenia sera.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makarony, Zapiekanki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>