Calzone

Składniki na 4 takie porcje jak na zdjęciu

Farsz:

  • 200 g mielonej łopatki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pomidora
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • łyżka ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • kucharek
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

15 dag startego żółtego sera do posypania. 

Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki pokrojone w paski i cebulę w piórka podsmażamy z odrobina kucharka i pieprzu. Mięso podsmażamy z kucharkiem, ziołami i posiekanym czosnkiem. Gdy mięso jest gotowe dodajemy do niego paprykę i pomidora, dusimy około 5 min pod przykryciem. Dodajemy pieczarki ketchup i całość mieszamy, gotujemy do momentu aż woda odparuje.

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 30 g świeżych drożdzy
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy olej i rozpuszczone w wodzie drożdże. ciasto zagniatamy, możemy dolać odrobinę wody jeśli będzie za mało. Ciasto ma być miękkie i odchodzić od reki. Pozostawiamy obsypane mąką na około 10 min do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy na cienki prostokąt, ale ciasto nie może być zbyt cienkie żeby się nie przerwało podczas zawijania. Rozkładamy farsz jak na roladzie i posypujemy serem. Krótsze boki zawijamy do środka żeby farsz nie wychodził podczas zawijania a następnie zawijamy jak roladę. Tak zwinięte ciasto pieczemy około 30 min w 150 stopniach. Ciasto ma przybrać lekko brązowy kolor.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pizza. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>