Zapiekanka z ryżem

Składniki na 2 porcje:

  • torebka ryżu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • około 10 dag kiełbasy lub piersi z kurczaka
  • jajko
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ser żółty do posypania na wierzchu
  • 1/2 cebuli

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę kroimy w plastry, paprykę w cienkie paski i cebulę w piórka. Wszystko razem podsmażamy pod przykryciem żeby papryka zmiękła. Ryż przekładamy do miski aby przestygł, dodajemy podsmażone składniki i ogórka pokrojonego w paseczki. Do przestudzonych składników wbijamy jajko dodajemy koncentrat sól i pierz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do kokilek. Możemy posypać wierz startym serem. Pieczemy w 150 stopniach około 25-30 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zapiekanki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>