Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

  • około 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • mąka (ilość uzależniamy od tego jakich ziemniaków używamy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • mała cebula
  • kucharek i pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • olej

Ziemniaki gotujemy z odrobiną soli i przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na puree i pozostawiamy do wystygnięcia. Pieczarki  i cebulekroimy w piórka, następnie dusimy na oleju z odrobiną kucharka, gdy nadmiar wody znacznie odparuje dodajemy mięso, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem i kucharkiem. Smażymy jeszcze 10 min i ściągamy farsz z ognia. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, świeżo mielony pieprz i wyrabiamy ręką ciasto dosypując mąki. Jej ilość zależy od tego jak wilgotny farsz nam wyszedł. Ziemniaki nie mogą się za bardzo kleić. Nastawiamy patelnię ze sporą ilością oleju aby się rozgrzał

Bierzemy cześć ciasta tak aby zrobić kulkę o średnicy około 5 cm, spłaszczamy i wkładamy do środka sporo farszu i zlebiamy boki ciastem  (tak jakbyśmy robili bułki drożdżowe). Jeśli nie chcemy aby ciasto nam się przyklejało do rąk obsypujmy je przy każdej porcji mąką. Tak przygotowane kotlety kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Proponuję podawać z mizerią lub inną surówką :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>