Tort orzechowo – krówkowy

Pierwszy raz w życiu piekłam biszkopt i robiłam tort:) Ze względu na to, że to tort urodzinowy dla mojego narzeczonego, który uwielbia krówkę i orzechy zdecydowałam się na biszkopt orzechowy w połączeniu z masą krówkową. Tort jest bardzo słodki i z pewnością zaspokoi kubki smakowe bardzo wymagających łasuchów:) Osobiście uwielbiam takie połączenie smaków:)

Biszkopt blaszka o średnicy 18 cm:

  • 5 jajek
  • 80 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu.

Orzechy mielimy w młynku do kawy lub blenderze na pyłek dodajemy do orzechów suche składniki (bułka tarta, mąka, proszek do pieczenia).Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudem, dodajemy żółtka i wymieszane wcześniej suche składniki (najlepiej podzielić je na 3 razy). Delikatnie mieszamy wszystko aby nie zniszczyć struktury białek. Blaszkę smarujemy od dołu i po bokach masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy przekładamy masę orzechową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 30-35 min. Wystudzony biskopt kroimy na 3 części.Nasączamy warstwy wodą z sokiem z cytryny.

Masa krówkowa:

  • 400 g masy krówkowej kajmakowej
  • budyń krówkowy na 0.75l mleka
  • 300 ml mleka
  • 200 g masła
  • płatki kokosowe lub migdały do obsypania tortu

Gotujemy budyń z połowy opakowania, nie dodajemy cukru. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy po trochu wystudzony budyń a następnie masę krówkową. Gdy masa wyjdzie za gęsta można dodać odrobinę mleka. Dzielimy masę na 3 części. Jedną robimy mniejszą aby obsmarować wierz i boki.Smarujemy masę na nasączonym biszkopcie, przykrywamy drugą warstwą nasączoną i ponownie smarujemy masą i przykrywamy. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwa masy a następnie obsypujemy płatkami kokosowymi i delikatnie przygniatamy ręką.

Dekoracja:

  • folia bąbelkowa
  • 100 g gorzkiej czekolady 75% zawartości kakao
  • 3 łyżki mleka

Czekoladę z mlekiem podgrzewamy na małym ogniu bądź w kąpieli wodnej do momentu aż czekolada się roztopi. Wylewamy na folie bąbelkową, wygładzamy nożem i wstawiamy do lodówki

. Po kilku godzinach łamiemy na kawałki i wbijamy na wierzchu w tort.

 Tort chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

 Smacznego :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i desery. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>