Zapiekanka z puree i mięsem mielonym

Składniki na 2 kokilki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag mięsa mielonego
  • 10 dag pieczarek
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz kolorowy

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojone w paski pieczarki i cebulę w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki się podduszą dodajemy mięso, zgnieciony przez praskę czosnek i doprawiamy ziołami. Smażymy jeszcze około 10 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z masłem i odrobina świeżo mielonego pieprzu. dzielimy ziemniaki na 4 części. Po jednej wykładamy na dno kokilek i ugniatamy, kładziemy po połowie farszu a następnie przykrywamy puree.

Tak przygotowane zapiekanki pieczemy 40 minut w 150 stopniach.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zapiekanki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Zapiekanka z puree i mięsem mielonym

  1. gunetka pisze:

    Polecam dodac do ziemniaków odrobinę gałki muszkatołowej, która fajnie „podkręci” smak zapiekanki :)

  2. monikakwiat76 pisze:

    Mmmm wygląda apetycznie :) aż ślinka leci chyba zrobię jutro po obiadku na spróbowanie i napiszę czy smakowało :)
    pozdrwaiam Monika :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>