Śmietankowe śnieżynki

DSC09555

Składniki:

  •  700 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • jajko
  • 250 g margaryny
  • cukier puder do posypania

Suche składniki mieszamy razem, dodajemy margarynę i zagniatamy do uzyskania kruszonki, następnie dodajemy śmietanę i roztrzepane jajko i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto odstawiam na pół godziny do lodówki. Ciasto wałkuje cienko, podsypując mąką i wycinam foremką ciastka. Pieczemy około 15 minut w 150. Ciastka są najlepsze jeśli maja jasny kolor. Przestudzone posypujemy pudrem. Z tej porcji wyszło mi 5 dużych blach piekarnikowych.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>