Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią

DSC09595

Składniki:

  • 240 g krojonych pomidorów z puszki
  • 500 g mięsa mielonego
  • pół kg cukinii
  • czerwona papryka
  • kostka rosołowa rozpuszczona w pół szklanki wody + 3 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 g makaronu penne
  • 15 dag sera żółtego
  • kucharek
  • pieprz

Mięso mielone podsmażamy i doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojoną w paski o długości około 3 cm paprykę i cukinię w ćwiartki. Gdy warzywa trochę zmiękną dodajemy pomidory, koncentrat i zgnieciony przez praskę czosnek. gotujemy aż woda z pomidorów odparuje a warzywa bd miękkie. Makaron gotujemy al dente i przekładamy do naczynia żaroodpornego, przekładamy farsz i całość mieszamy. Następnie zalewamy bulionem ze śmietaną i posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia 30 min w 170 stopniach.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zapiekanki i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>