Babeczki z masą krówkową i karmelizowanymi migdałami

DSC09868

Składniki na około 45 babeczek:

  • 370 g mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 175 g margaryny

Mąkę i proszek przesiewamy na stolnicę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy cienko i foremkami wycinamy po kawałku i wykładamy środek foremki. Pieczemy w 170 stopniach na jasno brązowy kolor.

Masa:

  • 400 g masy krówkowej
  • 120 g masła
  • 50 g płatków migdałowych prażymy na patelni z łyżeczką cukru i łyżeczką masła aż się zrumienią

Masło ucieramy i dodajemy masę krówkową. Tak przygotowaną masą przekładamy wystudzone babeczki i posypujemy na wierzchu migdałami. Zostawiamy na 20 min aby ciasto nasiąkło od masy a następnie wstawiamy do lodówki by masa stężała.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Babeczki z masą krówkową i karmelizowanymi migdałami

  1. ~tss pisze:

    Może się przyda: Prof. Grażyna Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

  2. Wyglądają kusząco:) na pewno spróbuje. Zapraszam na mojego bloga http://zyciejestslodkie.blogujaca.pl/, dopiero zaczynam, więc wpisów jest na razie mało ale niedługo się to zmieni;)

  3. ~paulina.t pisze:

    wygladaja niesamowicie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>