Nadziewane bułeczki z ciasta na pizze

DSC09756

Farsz:

  • 250 g mielonej łopatki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kucharek
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

15 dag startego żółtego sera do posypania.

Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki pokrojone w paski i cebulę w piórka podsmażamy, dodajemy mięso  z kucharkiem, ziołami i posiekanym czosnkiem. Gdy mięso jest gotowe dodajemy do niego paprykę i pomidora, dusimy około 5 min pod przykryciem. Dodajemy pieczarki ketchup i całość mieszamy, gotujemy do momentu aż woda odparuje.

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy olej i rozpuszczone w wodzie drożdże. ciasto zagniatamy, możemy dolać odrobinę wody jeśli będzie za mało. Ciasto ma być miękkie i odchodzić od reki. Pozostawiamy obsypane mąką na około 10 min do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy duże kółka (ja robiłam to kuflem) Po wycięciu wałkujemy je by były większe. Układamy na środku każdego trochę startego sera i na to farsz. Zbieramy boki i zlepiamy. Układamy na blaszce zlepioną częścią do dołu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 170 do uzyskania złotego koloru.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pizza. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Nadziewane bułeczki z ciasta na pizze

  1. ~Michal pisze:

    strasznie nieprofesjonalne „Pieczemy w 170 do uzyskania złotego koloru”.
    To jakaś nowa miara czasu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>