Pizza z pieczarkami i szpinakiem

10419822_1415990728685949_2093038441_n

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kujawski z pomidorami bazylią i czosnkiem

Mąkę mieszamy w misce z solą, dodajemy olej i rozpuszczone w wodzie drożdże. ciasto zagniatamy, możemy dolać odrobinę wody jeśli będzie za mało. Ciasto ma być miękkie i odchodzić od reki. Wałkujemy cienko i kładziemy na dużą blachę piekarnikową.

 

 

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Pomidory z przyprawami gotujemy na małym ogniu z przyprawami, gdy zgęstnieją dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek i gotujemy z 2 minuty.

Dodatki:

  • pieczarki pokrojone w paski i podsmażone z kucharkiem
  • Szpinak mrożony doprawiony solą pieprzem i zgniecionym czosnkiem, posmażamy chwile na patelni do odparowania wody
  • mozzarella w kulce

Ciasto smarujemy sosem, posypujemy pieczarkami i nakładamy szpinak, na wierzch układamy plastry mozzarelli. Pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pizza. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Pizza z pieczarkami i szpinakiem

  1. ~Ewa pisze:

    a ile oleju do ciasta bo nie podałaś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>