Muffinki z makiem i białą czekoladą

DSC09843

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szl cukru
  • 1/2 szkl maku
  • 100 g białej czekolady
  • 1 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • opcjonalnie dżem do środka, ja użyłam truskawkowego

Do miski wsypujemy suche składniki (mąka, cukier proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mak) i mieszamy dodajemy jajka i mokre składniki, oraz startą na grubych oczkach czekoladę. Ciasto mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wykładamy formę papilotkami i nakładamy po około pół łyżki ciasta tak by zakrywało spód, nakładamy na środek łyżeczkę dżemu i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Czynność tą powtarzamy ze wszystkimi papilotkami. Pieczemy około 15 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffinki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>