Faszerowana cukinia

DSC00045

Farsz:

  • 400 g mielonej łopatki
  • 1 pomidor
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kucharek
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 10 dag sera żółtego

3 młode cukinie.

Pieczarki pokrojone w paski i cebulę w piórka podsmażamy, dodajemy mięso  z kucharkiem, ziołami i posiekanym czosnkiem. Pomidora kroimy w kostkę i  dodajemy gdy mięso jest gotowe, dusimy około 5 min pod przykryciem. Dodajemy ketchup i całość mieszamy, gotujemy do momentu aż woda odparuje.

Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy miąższ łyżeczką. Do tak przygotowanych łódeczek nakładamy farsz. Pieczemy w 170 stopniach przez pół godziny przykrywając folią aluminiową,po tym czasie dodajemy starty ser i pieczemy jeszcze 15 min pod przykryciem. Smacznego:)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>