Zapiekanka ziemniaczana

DSC00059

Składniki:

  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • pół kostki drobiowej rozrobionej i 5 łyżkami wody
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • przyprawa do ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • garść startego żółtego sera

 

DSC00052Ziemniaki kroimy w talarki takiej samej grubości i układamy w naczyniu pod skosem. Posypujemy dużą ilością soli, doprawiamy przyprawą do ziemniaków, pieprzem, zgniecionym przez praskę czosnkiem i pieprzem.Cebulę kroimy w piórka i posypujemy ziemniaki. Jogurt łączymy z bulionem, zalewamy ziemniaki  i posypujemy serem. Pieczemy w 170 stopniach 30 minut a następnie 20 bez przykrycia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zapiekanki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>