Ciasteczka jaglane

DSC09924

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g margaryny

 

Kaszę jaglaną mielimy jak najdrobniej na mączkę za pomocą blendera i przesypujemy do miski do której wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Dodajemy margarynę i ugniatamy, gdy zrobi się nam kruszonka dodajemy jajko i zagniatamy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Z ciasta formujemy kule i układamy na blaszce po czym spłaszczamy dłonią. Pieczemy około 12-15 min w 175 stopniach na termoobiegu. Ciasteczka są kruche ale po około 5 min twardnieją i najlepiej wtedy je wyciągać szpatułką.
Świetnym dodatkiem były by tu rodzynki, których niestety nie miałam.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>