Rożki ze szpinakiem i fetą

DSC09930

Farsz:

  • 450 g mrożonego szpinaku (brykiet)
  • 1 jajko
  • 140 g fety
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku

 

 

 

Szpinak podsmażamy na patelni aż się rozmrozi, dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Gdy woda całkowicie odparuje przekładamy do miski i pozostawiamy aby odrobinę przestygło, następnie dodajemy fetę i rozgniatamy widelcem do połączenia składników, opcjonalnie doprawiamy sola do smaku. Dodajemy jajko i mieszamy.

DSC09934Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oleju kujawski bazylia czosnek i pomidory
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

jajko do posmarowania

Przesianą mąkę połączyć z suchymi składnikami, następnie dodać olej, mleko, jajka i rozpuszczoną margarynę. Ciasto jest bardzo kruche i ciężko się wałkuje dlatego najlepiej je podzielić na pół i rozwałkować na grubość około 0,5 cm a następnie wyciąć kwadraty o boku około 4 cm i każdy kwadrat przed nałożeniem farszu rozwałkować na bardzo cienki placek.  Na środek nakładamy łyżeczkę farszu i składamy w trójkąt widelcem przygniatając boki. Układamy na blaszcze i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach na termoobiegu, około 20 min.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Rożki ze szpinakiem i fetą

  1. ~paulina.t pisze:

    wygladaja bardzo apetycznie, napewno wyprobuje :)

  2. Bella ana pisze:

    Wypróbowałam i są genialne cała rodzinka chwaliła :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>