Chessburgery

DSC09945

Farsz na 8 kotletów:

  • 0,6 kg mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • kucharek
  • łyżeczka majonezu
  • bułka tarta
  • magii

Mięso wymieszać z majonezem przyprawami i zgniecionym przez praskę czosnkiem, dodać jajko i bułki tartej aby związało mięso (około 3 łyżek). całość wymieszać i odstawić na godzinę. Ja dodała plasterek fety pokrojony w kostkę. Użyłam jej ponieważ została mi po rożkach z fetą, więc pomyślałam, że to dobry pomysł.

Kotlety formujemy o średnicy bułki, gdy usmażymy po jednej stronie kładziemy plasterek serka topionego.

Dodatki: Sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula

Sos: 3 duże ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu i musztardy ( ja tym razem użyłam już gotowego sosu hamburgerowego bo nie miałam majonezu)

Czosnek zgnieść przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami.

8 Bułek do hamburgerów przekrawamy na pół i podpiekamy około 5 min w piekarniku, nie za długo.

Obie połowy smarujemy sosem i układamy kolejno: sałatę, mięso i dodatki. Smacznego :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>