Zapiekane bolognese

DSC00121Składniki:

  • 500 g makaronu rurki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • sos do spaghetti w proszku
  • zioła prowansalskie
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól
  • kucharek
  • pieprz
  • 250 ml wody
  • 500 g mięsa mielonego
  • kulka mozzarelli

Pomidory przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną soli i ziół, gotujemy około 15 minut. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w paski i dodajemy mięso, doprawiamy zgniecionym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. podsmażamy kilka minut. Dodajemy pomidory, wodę i sos spaghetti. Gotujemy jeszcze 10 minut.

Makaron gotujemy all dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przekładamy ugotowany makaron do naczynia żaroodpornego i dodajemy sos, całość dokładnie mieszamy. Pieczemy pod przykryciem 15 min w 175 stopniach a następnie posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą i pieczemy jeszcze 10 min bez przykrycia aby ser się rozpuścił.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makarony, Zapiekanki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>