Tarta caprese

DSC00750

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 30 g świeżych drożdzy
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki oleju

Mąkę mieszamy w misce z solą i cukrem, dodajemy olej i rozpuszczone w wodzie drożdże. ciasto zagniatamy, możemy dolać odrobinę wody jeśli będzie za mało. Ciasto ma być miękkie i odchodzić od reki. wałkujemy i wykładamy ciastem blaszkę.

Farsz:

  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 opakowania mozzarelli w kulce
  • zioła prowansalskie
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Mozzarellę kroimy tak jak pomidora.

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Pomidory z przyprawami gotujemy na małym ogniu z przyprawami, gdy zgęstnieją dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek i gotujemy z 2 minuty.

DSC00746

 

Ciasto smarujemy sosem i układamy pomidory i mozzarellę jak na zdjęciu. Posypujemy ziołami i pieprzem. Pieczemy w 170 stopniach około 15 minut na temoobiegu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pizza. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>