Tarte buraczki z chrzanem

Buraczki jak dotąd smakowały wszystkim, którzy mieli okazje  je spróbować :) Robiłam je pierwszy raz ale idealnie udało mi się dobrać proporcje :)

DSC00804

Składniki:

  • 4-5 kg buraczków
  • 3 korzenie chrzanu
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2/3 szklanki cukry
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki octu

Buraczki gotujemy i obieramy. Jeszcze ciepłe ścieramy na tarce, dodajemy sól i cukier. Obrany i umyty chrzan ścieramy na grubych oczkach jak buraczki. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Po wyciągnięciu układamy do góry dnem na pół godziny aż wystygną i chowamy w ciemne miejsce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Tarte buraczki z chrzanem

  1. Najlepsze to swoje przetwory na zimę :) pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>