Sos pomidorowy

Ten sos jest idealny zarówno jako baza do pizzy, zapiekanek makaronowych i innych :)

DSC00871Składniki:

  • 9 kg pomidorów malinowych (mogą być też zwykłe)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka tymianku

Pomidory należy sparzyć, obrać i wydrążyć głębie. W tym roku nie miałam za dużo czasu na zabawę dlatego nie wydrążałam gniazd nasiennych. Pomidory pokroiłam         w duże kawałki i dodałam resztę składników i gotowałam na średnim ogniu. Cały proces trwał około 2 godz. Sos musi zgęstnieć ale ja zostawiam odrobinę wody w nim gdyż potem gdy go podgrzewam to ona odparuje. Gorący sos przekładam w słoiki. Odwracam na 30 minut a następnie w ciemne miejsce. Gotowe :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>