Grilowany łosoś z puree selerowo-tymiankowym

DSC00913

Puree:

  • 2 ziemniaki
  • 1/3 małego selera
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • łyżka oleju

DSC00908Ziemniaki i selera kroimy w większą kostkę, czosnek przekroić na pół. Go garnka wlać olej i wrzucić warzywa, dodać tymianek i podsmażać aż się zeszklą około 3-5 minut a następnie zalewamy wodą do poziomu warzyw i gotujemy pod przykryciem aż zmiękną. Ściągamy garnek z ognia i blendujemy warzywa na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Łosoś:

  • porcja łososia
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

Odcinamy skórę z łososia a następnie go płuczemy. Smarujemy go miodem i posypujemy pieprzem. Odstawiamy na godzinę. Patelnie grillową smarujemy olejem, gdy się dobrze rozgrzeje kładziemy łososia i smażymy około 2 min z każdej strony. Nie za długo aby nie wysuszyć mięsa.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>