Nalewka z malin

20141102_113506Składniki:

  • 3,5 kg malin
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • cukier waniliowy

Maliny myjemy a następnie wsypujemy do 5 litrowego słoja, wsypujemy cukier waniliowy  i zalewamy spirytusem z wodą. Zakręcamy szczelnie słój i pozostawiamy go w ciepłym, zacienionym miejscu na 4 tyg.

Po tym czasie przesączamy przez geste sitko lub przez gazę zawartość słoja. Owoce ponownie wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem i zakręcamy. Pozostawiamy na około tydzień od czasu do czasu potrząsając słojem aby cukier się dobrze rozpuścił. Maliny ze spirytusem również wlewamy do osobnego słoja. Po tygodniu odsączamy syrop z malin i przelewamy do do słoja gdzie mamy sok ze spirytusem, mieszamy. Po 3 tygodniach znowu osączamy z osadu za pomocą bardzo gęstego sitka i przelewamy do butelek, chowamy w ciemne ciepłe miejsce na co najmniej 3 tygodnie. Z tego przepisu wyszło mi 3,5 l nalewki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Nalewki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>