Potrawka z czerwonej soczewicy

DSC00964Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • szklanka wody
  • marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kostki rosołowej drobiowej
  • 500 ml sosu pomidorowego, na który przepis jest na blogu (można go zastąpić 2 puszkami pomidorów)
  • szczypta tymianku
  • curry
  • kucharek
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

 

Soczewicę zalewamy wodą i namaczamy kilka minut. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy a marchewkę kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa dusimy na małych ogniu z odrobiną tymianku i kucharka, gdy zmiękną dodajemy odcedzoną soczewicę i chwile podsmażamy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy pomidorami, szklanką wody i dodajemy kostkę rosołową. Doprawiamy odrobiną curry i pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica zmięknie.

Najlepiej smakuje podawana z grzanką czosnkową:)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>