Bakłażan z kaszą gryczaną i mięsem

 

 

Od dawna miałam ochotę przygotować bakłażana ale szukałam dobrego pomysłu na farsz     i tak po naradach z narzeczonym powstał ten oto pomysł, który nas bardzo zaskoczył oczywiście pozytywnie:)

DSC00980

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 25  dag mięsa mielonego
  • 7 dużych pieczarek
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 bakłażany
  • kucharek
  • pieprz świeżo mielony
  • tymianek
  • opcjonalnie ser do posypania
  • sól

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy z odrobiną kucharka, dodajemy mięso mielone, tymianek i smażymy 6 minut. Gdy mięso jest podsmażone wsypujemy kaszę doprawiamy do smaku i smażymy około 3 minut. Bakłażany kroimy wzdłuż, wydrążamy środek i posypujemy solą. Tak przygotowane bakłażany nadziewamy farszem i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut pod przykryciem, posypujemy serem i pieczemy kolejne 15 min bez przykrycia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>