Bitki w sosie własnym

Bitki z przepisu mojej mamy :)

20150112_142035Składniki:

  • pół kg mięsa od szynki
  • 3 suszone grzyby
  • 1 cebula
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 płaska łyżka mąki
  • olej do smażenia

 

Mięso kroimy w plastry grubości około 0,5 cm a następnie opruszamy solą i pieprzem z 2 stron, układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Cebulę kroimy w prążki a gdy mięso się zrumieni z jednej strony odwracamy na druga i dodajemy cebulę podsmażając do uzyskania brązowego koloru. Grzyby namoczyć w wodzie. Gdy cebula się zrumieniła całość zalewamy woda tak by zakryć warstwę mięsa na wysokość około 1 cm, dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie (około 30-40 minut). Po tym czasie doprawiamy sos po czym do pół szklanki wody dodajemy mąkę i mieszamy aby nie było grudek, stopniowo wlewamy do sosu aby go odrobinę zagęścić. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe :)

Ja podałam akurat z kaszą gryczaną :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>