Tort z mascarpone i białą czekoladą

DSC01689

Biszkopt:

  • 10 jajek
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek i resztę składników. delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy około 30 minut w 175 stopniach w tortownicy 28 cm.

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 tabliczki białej czekolady
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 700 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g masła

Czekolady z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Należy uważać by temp nie była za duża żeby czekolada się nie zważyła. Gdy czekolada się rozpuści czekamy aby trochę ostygła i mieszamy z mascarpone. Śmietanę cukier ubijamy na sztywno dodając ziarna wanilii. Gdy śmietana jest ubita dodajemy mascarpone z czekoladą delikatnie mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do niej trochę masy mieszamy a następnie przelewamy do miski z masą. W ten sposób unikniemy szybkiemu zastyganiu żelatyny podczas łączenia z masą.

Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy wodą z cytryną i cukrem i przekładamy masą. Boki udekorowałam podłużnymi biszkoptami a górę posypałam kakao.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i desery i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Tort z mascarpone i białą czekoladą

  1. Ev. pisze:

    Witam, świetny blog!

    Zapraszam do siebie na pyszne zdrowe przepisy i urodowe ciekawostki :)
    http://healthy-and-easy.blog.pl/olej-kokosowy-dzialanie-i-zastosowanie/#comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>