Ciasteczka czekoladowe

DSC01795

Składniki:

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do obsypania

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka utrzeć z cukrem  i cukrem waniliowym za pomocą miksera, dodać rozpuszczoną chłodną czekoladę i zmiksować. Powoli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto zgęstnieje. Za pomocą łyżki nabieramy porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, lepimy kulkę i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy około 10-15 minut w 175 stopniach. Nie za długo żeby nie były zbyt twarde. Idealne w towarzystwie szklanki mleka :D

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>