Brokuł zapiekany

DSC02165

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • mały ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • garść startego żółtego sera

Różyczki brokuła gotujemy 3 – 4 min w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Nie przykrywamy garnka podczas gotowania by brokuł nie stracił koloru. Brokuła odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jogurt mieszamy z odrobiną pieprzu i startym czosnkiem. Różyczki układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy jogurtem i posypujemy serem. Zapiekamy 15 minut w 170 stopniach. Gotowe :)

To idealny dodatek do mięs i nie tylko :) Według mnie świetnie pasuje do grillowanego karczku :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zapiekanki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Brokuł zapiekany

  1. duszapisania pisze:

    Super pomysł! Na pewno skorzystam przy jutrzejszym obiedzie.
    Zapraszam do mnie na małe czytanie..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>