Tarteletki z białą czekoladą i truskawkami

DSC02186

Ciasto:

  • 370 g mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 175 g margaryny

Mąkę i proszek przesiewamy na stolnicę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Bierzemy po porcji ciasta, spłaszczamy i ugniatamy w foremkach. Cienko ponieważ urośnie trochę pod wpływem temperatury. Pieczemy w 170 stopniach na jasno złoty kolor.

Masa z mascarpone i białą czekoladą:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • duża łyżka masła
  • truskawki do dekoracji

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym gazie, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Miskę z czekoladą ściągamy i jeśli nie jest gorąca to dodajemy mascarpone i chwile miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Nakładamy porcję masy na babeczce i dekorujemy. Podobnie robimy z pozostałymi. Gdy wszystkie bd gotowe wstawiamy na min 15 min do lodówki by masa stężała. Smacznego :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>