Ciasto z morelami

DSC02196

Składniki na małą blaszkę lub tortownicę 28 cm:

  • 250 g margaryny
  • 1 szkl cukru i 1/4 szkl cukru brązowego
  • 2,5 szkl mąki
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • kakao wedle uznania.
  • około 10 moreli

Margarynę, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo  jajka a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec wlewamy 4 łyżki mleka, miksujemy do połączenia składników. Wylewamy połowę ciasta na blaszkę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta nie wygładzamy na wierzchu ( ja robię łyżką coś w rodzaju fal na morzu :) ). Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Kakaowe ciasto wylewamy na białe i wygładzamy wierzch.DSC02203

Umyte morele kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 175°C  przez 40 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>