Sałatka obiadowa na zimę

DSC02208Składniki:

    •  2,5 kg ogórków
    • 3 średniej wielkości marchewki
    •  2 spore czerwone papryki
    •  7 cebyl (3 czerwone i 4 białe)
    •  5 ząbków czosnku

Zalewa :

  •  1 i 1/4 szklanka octu
  •  2,5 szklanki wody
  •  1 i 1/4 szklanki cukru
  •  1,5 łyżki soli
  •  5 ziaren ziela angielskiego

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ze skórą kroimy w cienkie  plastry,  paprykę w cienkie 2 cm paseczki, czosnek w plasterki, cebulę w piórka a marchew ścieramy na grubych oczkach tarki.

DSC02204

Wszystkie składniki zalewy gotujemy i zalewamy warzywa dokładnie mieszając. Po 2 godzinach przekładamy warzywa do słoików i uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.
Sałatka jest naprawdę pyszna :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Sałatka obiadowa na zimę

  1. olaaturek pisze:

    Podobną wersję tej sałatki można kupić w biedronce ale wiadomo nie będzie tak smakowała jak robiona własnoręcznie :)

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>