Rożki z ciasta francuskiego

Photo0069Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 5 kawałków marynowanej papryki
  • 10 dag sera
  • czerwona papryka słodka
  • gyros
  • jajko do posmarowania

Sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy.

12165465_1652465328371820_1299217356_oPierś kroimy w drobną kosteczkę, obsypujemy przyprawami i podsmażamy tak aby się nie zrumieniła i pozostała soczysta. Ogórka i paprykę kroimy w drobną kosteczkę. W miseczce mieszamy przygotowane składniki. Ser trzemy na bocznych oczkach tarki na cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie dzieli na 8 części każde, na środku każdej sypiemy trochę sera i układamy farsz. Zalepiamy boki by powstał trójkąt, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach około 25- 30 min do uzyskania złotego koloru. Idealne z sosem czosnkowym:)

Przepis na grzanki już podawałam i można go znaleźć pod linkiem poniżej:

http://kuchenneinspiracje.blogujacy.pl/2014/01/22/bruschetta/

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Rożki z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>