Napoleonek

DSC02362

Ciasto:

  • szklanka śmietany 18%
  • 250 g masła ( nie można go zastąpić margaryną bo ciasto się nie uda)
  • 2 szklanki mąki

Budyń:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła

Przesianą mąkę zagnieść z masłem do uzyskania kruszonki a następnie dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owijamy folia i wkładamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.

Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować, piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190ºC przez 25 minut aż góra nabierze brązowego koloru. Macki pozostawiamy do wystygnięcia i zaczynamy robić budyń.

2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Trzecią szklankę mleka połączyć za pomocą miksera z pozostałymi składnikami (poza masłem) tak by powstała jednolita masa. Gdy mleko będzie wrzało  wlewamy masę i energicznie mieszamy, gdy zacznie gęstnieć dodajemy masło i mieszamy. Gotowym, gorącym budyniem przekładamy ciasto a wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto pozostawiamy na kilka godzin by naszło.
Smacznego :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i desery. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Napoleonek

  1. ~Smaczna Pyza pisze:

    Kiedy ja jadłam Napoleonka? mniam :-)

  2. ~http://dietetykaczlowieka.blog.pl/ pisze:

    Smacznie wygląda , świetny blog ! :)

    Pozdrawiam ;)

  3. GosieQ pisze:

    Super. Wlasnie takiego przepisu szukalam. Wielkie dzięki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>