Zakwas z buraków

DSC02374Składniki:

  • około 1 kg buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • pół łyżki cukru
  • pół łyżki soli
  • letnia woda
  • skórka z chleba
  • liść laurowy

 

 

Buraki obrać i pokroić w cienkie plastry, czosnek posiekać. Wszystkie składniki dajemy do dużego słoja i zalewamy letnią wodą by zakryć buraki. Wieko przykrywamy gazą i odstawiamy na 5 dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie przecedzamy zakwas, przelewamy do butelki, możemy go przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Zakwas z buraków

  1. ~mirynka pisze:

    Świetne przepisy ! Super blog :-D Zapraszam też na mojego bloga http://hello2u.blog.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>