Rolada kokosowo-waniliowa

_images_7202963_IMG_0375

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki letniej wody
  • 3 łyżki oleju

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier,  gdy piana będzie sztywna dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę, olej i wymieszane żółtka. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników około pół minuty. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut na blaszce piekarnikowej ok. 30x35cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem.

Rozkładamy na stole czystą ściereczkę i posypujemy cukrem pudrem po czym przekładamy z blaszki gorący biszkopt,zdejmujemy papier i powoli zwijamy razem ze ściereczką.Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa:

  • budyń waniliowy ma pół litra mleka
  • 2 1/4 szklanki mleka
  • 100g wiórek kokosowych
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 kostki margaryny
  • łyżka cukru pudru

2 szklanki mleka gotujemy około 3 minuty z cukrem, cukrem waniliowym i wiórkami. W 1/4 szklanki rozrabiamy budyń i wlewamy do gotującej się masy kokosowej. Gotujemy wszystko około 4 minut. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy przestudzony budyń ciągle miksując. Masę wstawiam na około 15-20 min do lodówki aby stężała i łatwiej ja było rozprowadzić. Najlepiej przygotować masę  przed upieczeniem biszkoptu.
Delikatnie rozwijamy roladę i smarujemy masą całość. Ponownie zwijamy i wstawy do lodówki do całkowitego stężenia masy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

15 odpowiedzi na „Rolada kokosowo-waniliowa

  1. ~Anna pisze:

    pyszne ciasto, chętnie spróbuję a ja zapraszam na sprawdzone łatwe przepisy na domowe swojskie wyroby http://blog.winoiser.com

  2. ~Obżarciuch pisze:

    ślinka cieknie na sam widok
    polecam kokosowe ciasto aniołek
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/11/anioek.html

    pozdrawiam!

  3. ~Ewa pisze:

    Przepyszne ciasto do kawy, apetycznie wygląda. Zapraszam też na
    http://www.ewa-gotuje.pl/

  4. ~Bartek pisze:

    Poproszę kawałek tej przepysznej rolady. Świetne zdjęcie, muszę zrobić ciasto z tego przepisu. Polecam też pyszne ciasta
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

  5. Wow, uwielbiam takie rolady. Do siebie zapraszam na roladę żyrafę
    http://bulkazchlebem.pl/rolada-zyrafa

  6. ~tss pisze:

    Może się przyda: Masło lepsze – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

  7. ~Emma pisze:

    Witam wszystkich komentujących. Zastanawiam się wielokrotnie dlaczego pod wieloma przepisami, nie ma opinii na temat tego ciasta, którego przepis został zamieszczony, a jedynie, że ładnie wygląda lub, że musi dobrze smakowac.

    • ~Paproch_ pisze:

      …także nie rozumiem, dlaczego każdy komentuje, że ładnie wygląda i z pewnością jest pyszne…chociaż…jak ktoś nie ma nic do powiedzenia, a chce powiedzieć cokolwiek to mówi, że ładnie wygląda i z pewnością jest pyszne…
      …zdarza się, że bez modyfikacji (np. zmiany proporcji) przepisu nie ma prawa wyjść to co na zdjęciach…

  8. stenia007 pisze:

    Dopiero zaczyna ale się polecam :D Testuję, pieczę i gotuję :-)

  9. ~Martyna pisze:

    Ja jadłam podobną, ale nie było w niej kokosa. Ciekawe jak by smakowała z migdałami…albo z marcepanem…:)

  10. Anetka1057 pisze:

    Na pewno wypróbuje

Odpowiedz na „stenia007Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>