Domowe lody straciatella

19021940_1537988356274686_138524370_nSkładniki:

  • pół litry mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • biała czekolada 100g
  • gorzka czekolada 50g
  • 200 ml śmietanki 30%

Mleko zagotować, żółtka utrzeć z cukrami. Wolnym strumieniem wlewać gorące mleko do masy z żółtek ciągle mieszając by nie powstała jajecznica. Do powstałej masy dodajemy białą czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę należy wystudzić a następnie ubijamy śmietankę i łączymy delikatnie z masą czekoladowo-jajeczną. Wszystko przelewamy do pudełka w którym zamrozimy lody. Po godzinie w zamrażalniku wyciągamy lody i dodajemy pokruszoną drobno gorzką czekoladę, całość mieszamy. Wstawiamy do zamrażalnika i po 2 godzinach znów wyjmujemy i mieszamy rozbijając zamarznięte już fragmenty. Czynność powtarzamy jeszcze raz po kolejnych 2 godz i pozostawiamy lody do całkowitego stężenia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>