Orzechowo-krówkowa rozkosz

19191028_1546831382057050_1525910355_n

Biszkopt:

  • 6 białek
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag posiekanych orzechów
  • 70g wiórek kokosowych
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, następnie ubijając dodać cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodać orzechy i wiórki kokosowe, całość wymieszać. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasta przekroić na dwa cienkie placki. Ja użyłam blachy 24×35 cm.

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 cukry waniliowe
  • budyń na 3/4 litra
  • 5 łyżek cukru
  • margaryna 250g

Żółtka połączyć  z pół szklanki mleka i budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wlać masę z żółtkami. Wszystko zagotować. Gotowy budyń przykrywamy folia by nie powstał kożuch i pozostawiamy do wystygnięcia. Ucieramy magraryne i stopniowo dodajemy zimny budyń.

Dodatkowo:

  • puszka masy krówkowej
  • garść orzechów włoskich

Na przekrojony biszkopt wykładamy równomiernie masę i przykrywamy drugą częcią. Wierzch smarujemy krówką i posypujemy posiekanymi orzechami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i desery. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Orzechowo-krówkowa rozkosz

  1. monika248977 pisze:

    Wygląda bardzo pysznie, ile kcal przypada mniej więcej na taki kawałek na zdjęciu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>