Lody krówkowe

8727934_IMG_0577

Składniki:

  • 0,5 litry mleka
  • 400g masy krówkowej
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 ml śmietany 30%

Mleko z cukrami i krówką doprowadzamy do wrzenia tak aby masa krówkowa się rozpuściła. Masę pozostawiamy do wystygnięcia, spieniamy mikserem i dodajemy ubitą śmietanę. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Wszystko przelewamy do wysokiego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 2 godzinach wyciągamy i mieszamy by rozbić zamarznięte grudki. Czynność tą powtarzamy 3-krotnie w takich samych odstępach czasu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>