Sałatka kapuściana

img-0585_6

Składniki:

  • 1,5 kg drobno poszatkowanej młodej kapusty
  • 1 kg ogórków
  • 3 czerwone cebule
  • 3 białe cebule
  • duża czerwona papryka
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli
  • pół szklanki octu 10%
  • pół szklanki oleju
  • liście laurowe

Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plastry ze skórką, paprykę kroimy w cienkie paseczki około 2,5 cm, cebule siekamy w kostkę a czosnek ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy cukier, sól, olej i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy do słoików po jednym liściu laurowym, wkładamy sałatkę i pasteryzujemy 20 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przetwory i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>